søndag 5. februar 2012

Vegankravet

http://vegankravet.wordpress.com/

Hvorfor er det sånn at uansett hvor man er i landet så er det alltid mulig å skaffe seg en pølse eller frityrstekte poteter, mens sunn og næringsrik mat er vanskeligere tilgjengelig? Bør det ikke være et krav til alle spisesteder at de også har tilbud om mat som er sunn og bra for helsa?  

Det har nylig blitt kjent at Loving Hut - det eneste helveganske spisestedet i Oslo - skal legges ned. Samtidig mangler de aller fleste steder i Norge gode mattilbud for veganere og vegetarianere. Det er derfor startet en aksjon som heter Vegankravet-som krever at vegansk mat skal bli mer tilgjengelig i Norge.

Hvorfor skal vi ha mer vegansk mat? For det første er veganmat sunt, det er bra for miljøet og bra for helsa. FNs klimapanel har anbefalt at alle bør spise et par vegetarmåltider per uke - det å kutte kjøttforbruket er noe av det viktigste man kan gjøre for å redusere klimagassutslippene sine, da kjøttproduksjon samlet står for større klimautslipp enn hele verdens transportsektor. Det å kutte ned på kjøtt er derfor mye viktigere enn å kjøpe elbil eller begynne å sykle hvis man vil gjøre noe bra for miljøet. Så hvorfor er det så vanskelig å få tak i god og lettvint veganmat med en gang man beveger seg utenfor sitt eget kjøkken? Man skulle jo nesten tro at det ville vært i alles interesse å promotere et slikt kosthold - man kan spise seg mett må god mat og samtidig gjøre en innsats for miljøet. For ikke å snakke om at et plantebasert kosthold som oftest betyr lavere kaloriinntak enn et kjøttbasert kosthold, samt null skadelig kolesterol, altså mindre overvekt og mindre hjerte-kar problemer. Så hvorfor fins det ikke vegansk mat på menyen i alle landets kantiner og på alle kafeer og restauranter? Antagelig fordi tilbudet stort sett baserer seg på en antagelse om hva folk vil ha - og folk er indoktrinert til å tro at melk og kjøtt er nødvemdig for å ha et fullverdig kosthold. I tillegg er tilbudet bestemt av hva kokk og innehaver av spisestedet kjenner til og føler seg komfortabel med - de som har spesielle ønsker i matveien er ikke alltid like velkomne, men blir stemplet som vanskelige. Det gjelder særlig de som ikke har alvorlige allergier, men som frivillig har valgt vekk enkelte matgrupper av hensyn til helse, miljø eller av ideologiske årsaker.

Det er veldig lett å være veganer i Norge i dag - helt til man skal spise ute på restaurant eller kafe. Norske kokker mangler kompetanse og vilje til å lage vegansk mat, og Tine og kjøttprodusentene får nærmest lov til å diktere hva som er et sunt kosthold i Norge i dag. 

Jeg skrev tidligere et blogginnlegg hvor jeg så på dette med veganmat/vegetarmat og menneskerettigheter (Er vegetarat en menneskerett?). Her argumenterer jeg for at retten til mat dreier seg om mye mer enn bare retten til å ikke sulte i hjel.

Menneskerettighetene handler om å ivareta menneskeverdet, ikke kun om å holde mennesker i live. Mennesker blir da individer som har rett til et fullverdig liv. Retten til mat handler derfor ikke bare om å ivareta mennesker biologiske behov for mat, det handler også om å ivareta vårt menneskeverd og rett til å ha innflytelse på eget liv.
Selvfølgelig kan man skaffe mat for individer som vil møte deres grunnleggende ernæringsmessige behov, som i et fengsel eller i hæren. Men, hvis mennesker ikke har mulighet til å øve innflytelse på hva og hvordan de blir fôret, hvis de blir fôret med ferdig pakkede rasjoner eller kapsler, eller fôret fra et trau, så blir deres rett til adekvat mat ikke møtt, selv om de får alle næringsstoffene kroppen trenger.  Det å servere svin til en muslimsk fengselsfange vil derfor bryte med menneskerettighetene hans,  selv om det inneholdt alle næringsstoffene han trengte. (George Kent - "Food is a human right" s. 3)

De fleste vil være enig i at det å tvinge noen til å spise noe som er i strid med deres religiøse overbevisning vil være en krenkelse av deres personlige integritet og rett til å utøve sin tro. Alternativet, å nekte dem mat, er heller ikke akseptabelt, da dette krenker deres rettigheter på et enda mer grunnleggende plan. På samme måte strekker vi oss langt for at allergikere skal få alternative produkter de kan spise - det er jo ikke deres feil at de blir syke av visse mattyper. Veganere har minst like mye rett, om ikke mer, til respekt for sine valg og sin diett som religiøse mennesker. Veganere har faktisk tatt et nøye overveid valg, de har tenkt igjennom de etiske og helsemessige konsekvensene av sin livsstil, og valgt ut i fra hva som føles riktig for dem personlig. Ofte er hensyn til miljø, klima, planetens framtid, og dyrevern vel så viktige argumenter som egen helse og egen samvittighet. Burde ikke dette telle like mye eller mer enn det å ikke spise bestemte mattyper fordi man er oppdratt sånn?

Det betyr ikke at jeg vil at man med menneskerettighetene å hånda skal kreve at alle restauranter har et vegansk tilbud på menyen. Men samlet sett er det mange og gode argumenter for at det bør bli et bedre tilbud av vegansk mat i Norge. Og jeg mener det er på tide at man slutter å se på veganere som sære mennesker som nærmest har valgt en asketisk livsstil i protest mot samfunnet for øvrig. Veganere kommer i alle fasonger og setter lieke stor pris på mat som alle andre. Kanskje mer, vi spiser nemlig med god samvittighet, vel vitende om at ingen dyr har blitt tatt livet av for at vi skal fylle magen. Det å være veganer et et ideologisk valg som stikker dypt - det er en like sterk overbevisning som å være pasifist. Er det ikke på tide at vi får respekt og ankerkjennelse i stedet for å bli møtt med "Så det er ikke noe på menyen du kan spise - synd for deg!".


2 kommentarer:

  1. HERLIG!!!! :-D Fantastisk skrevet! Hvorfor skal ikke samfunnet strekke seg litt for at vi skal få mat, når allergikere og folk av ulike religioner og overbevisninger får? Godt sagt, Sara! (som vanlig) :-) du er flink!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, Hege. Jeg likte innlegget ditt også. Tror det er om å gjøre å fine gode argumenter her i et samfunnsperspektiv,og vise at veganmat ikke bare er et egoistisk krav, det er bra for samfunnet som helhet.

      Slett